Повсякденна робота сокирою при четвертуванні та рубанні деревини набагато зручніша, коли лезо сокири досить гостре. Перш ніж почати будь-яку роботу і рубати дрова, переконайтеся, що ви знаєте, як правильно заточити робочий інструмент. Надто тупе лезо може призвести до нерівності та тріщин деревини. Отже, як підготувати лезо сокири для роботи з деревом? У цьому посібнику ви знайдете практичні поради для професіоналів.
Перегляньте сокири в оптовому магазині Onninen
Як підготувати сокиру до заточування?
Якщо ви збираєтеся точити сокиру, переконайтеся, що спорядження справне на 100%, рукоятка надійно тримає головку, а лезо не має бруду та корозії. Заточуючи сокиру , завжди переконайтеся, що вона чиста і що головка міцно прикріплена до ручки з дерева, пластику або сталі.
Будь-який робочий інструмент, який використовується для розколювання деревини, повинен зберігатися в сухому місці, повністю очищеному від вологи. Це важливо, якщо ви не хочете, щоб головка сокири була пошкоджена в результаті поширення корозії.
При тривалому зберіганні сокири не забудьте змастити лезо мастилом або іншим мастильно-захисним засобом. Таким чином ви захистите головку сокири від корозії.
Як заточити сокиру бруском?
І колун , і класичний столярний сокиру з прямим лезом повинні бути правильно заточені. Коли сокири під час роботи створюють задирки на дереві, то потрібно подумати про заточування робочого інструменту.
Для видалення більших пошкоджень біля леза можна використовувати так званий диск. наждак, який дозволить ідеально вирівняти поверхню голови шляхом шліфування. У цьому випадку будьте обережні з перегріванням матеріалу - використовуйте відро води, щоб часто охолоджувати сокиру.
Якщо ви шукаєте обладнання для професіоналів, гарним вибором буде сокира Modeco Garden 1,25 кг довжиною 700 мм . Як варіант, ви можете вибрати компактну модель, тобто сокиру Modeco Garden 0,6 кг довжиною 360 мм . Це коротка модель, яка ідеально підходить для садових робіт.
Точильний камінь - найпопулярніший інструмент для заточування сокир. Заточувати точильний камінь вручну слід наступним чином (головне, звичайно, обережність):
- Змочіть точильний камінь олією або водою, щоб допомогти вести камінь уздовж леза.
- Виберіть відповідний кут розпилу - оптимально він буде в межах 15-20 градусів.
- Відрегулюйте тиск вашої руки точильним каменем відповідно до товщини леза на голові. При роботі над лезом точильним каменем тиск має бути значно меншим, ніж при роботі напилком.
- Круговими рухами точильного каменя відшліфуйте кінчик головки лезом з обох сторін по черзі.
- Після початкового шліфування ви помітите задирку на поверхні леза - видалити стружку можна, кілька разів повертаючи головку та шліфуючи її то з одного, то з іншого боку.
Якщо ваш повсякденний сокиру досить гострий по всій довжині і ви регулярно доглядаєте за його станом, то час від часу використовувати точильний камінь цілком достатньо. У разі більш серйозних пошкоджень і сильно затупленого леза краще працюватиме напилок.
Заточування сокири напилком
Напилком можна заточити як сокири, так і інший садовий інструмент . Іноді навіть міліметр задирки може зробити сокиру незручною у використанні – тоді її краще відразу заточити по всій довжині.
Обладнайте свою майстерню професійним сокирою Modeco Expert FIBERGLASS 1,8 кг довжиною 870 мм . Це модель розколу, яка, зберігаючи відповідну гостроту головки, дозволить зручно різати деревину та гілки.
При заточуванні напилка необхідно пам'ятати, що кут леза по відношенню до напилка становить рівно 90 градусів. Тільки тоді ви будете впевнені, що на лезі не буде заокруглень і використання напилка буде безпечним для голови.
Якщо у вас немає великого досвіду заточування сокир, не забудьте завершити заточування короткою серією заточування точильним каменем. Завдяки цьому лезо на голові буде ідеально рівним і гострим.